Acupunctuurpraktijk Huan Mai

Welke Klachten?  

Recenties van clienten.

Contraindicaties?

Acupunctuur en Shiatsu therapie kunnen ingezet worden bij behandeling van zowel acute als chronische klachten:

 • Pijnklachten
 • Stress
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid, lusteloosheid
 • Angst en depressie
 • Ondersteuning bij het stoppen met roken
 • Gewichtsbeheersing
 • Maag- en darmklachten
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Hoofdpijn, migraine
 • Rug, nek en schouderklachten
 • Huidproblemen b.v. acne, jeuk.
 • Allergieën b.v. hooikoorts, verkoudheid, astma
 • Spier en gewrichtsklachten

    Van deze klachten zijn de pijnklachten het meest bekend, als toepassing van acupunctuur.  Acupunctuur doet verschillende dingen: het kan pijn rechtstreeks aanpakken, of het pijn level reduceren. Het kan het vermogen om om te gaan met de pijn verbeteren. Ook kan het lokale zwelling tegengaan, de genezingstijd van lokale haemotoma (bloedingen) verkorten, het algemene energienivo laten toenemen, bijeffecten van medicijnen verzachten, de benodigde docering van pijnstillers laten afnemen, eventueel ook van andere medicatie, en het stimuleert sneller herstel [Sun Peilin, 2007*]. Met nadruk vermeldt dit boek dat noodzakelijke medische hulp erbij hoort.  

    Bij chronische ziekten, postoperatief, of blijvend letsel na ongeval is het de moeite waard, om via een acupunctuur behandeling na te gaan of acupunctuur symptomen als pijn en vermoeidheid kan verlichten.
   Staat je klacht er niet bij? Neem gerust contact op: praktijkhuanmai@gmail.com

In 1979 heeft de WHO (World Health Organisation) een indicatielijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Tegenwoordig stelt de WHO zich voorzichtiger op, omdat het mechanisme van acupunctuur volgens Westerse begrippen (biochemie) nog niet bewezen is. Wel is veel ervaring opgedaan in acupunctuur, vaak in combinatie met reguliere geneeskunde in ziekenhuizen, op veel plekken in de wereld - eeuwen lang zijn bekende acupunctuur formules toegepast - wat in 1979 voor de WHO aanleiding was om een indicatielijst op te stellen. Dit is aangegeven op de website van de Nederlands vereniging voor acupunctuur:

Indicaties (1979): Wereld Gezondheid Organisatie

Cochrane database

                                  


Reacties van clienten:

Artrose:

Mijn klacht is artrose in mijn heup.
Ík heb aan mijn huisarts gevraagd of, gezien mijn leeftijd (57 jaar),  acupunctuur een behandel optie zou zijn. Zij stond hier volledig achter. Zodoende ben ik bij Karin terecht gekomen. Ze is zeer kundig, vriendelijk en geinterresseerd. De acupunctuur doet mij heel goed, de klachten zijn nu zo goed als nihil.                                                                                                                                                     Lianne

--

Vermoeidheid en migraine:

Bij Karin ben je in goede handen. Met haar mildheid en opmerkzaamheid weet ze heel treffend tot een oplossing te komen. Het verbaasde me hoe diep haar behandeling fysiek en mentaal doorwerkte. Mijn langdurige vermoeidheid werd inzichtelijk, ik kreeg meer eigen vertrouwen. Daarnaast verminderde migraineklachten enorm. Ik sta veel beter in mijn eigen kracht.                                                                                                                                                  Marian

--

Muisarm:

Gedurende een aantal periodes had ik last van een muisarm. Nadat Karin mij geprikt heeft heb ik er - sinds een jaar -  geen last meer van gehad.                                                                           Jos

---

Misselijkheid en peesontsteking in de bovenarm:

Ik ben bij Karin in behandeling voor misselijkheid en een peesontsteking.
De praktijk ziet er zeer netjes uit, alles goed verzorgd. Karin is een kundig acupuncturiste en ik heb erg veel profijt van haar behandelingen.                                                                                     Petra

--

Rugpijn:

Na het sporten was het in mijn rug geschoten. Na een behandeling van Karin kon ik me weer bewegen, was de pijn minder heftig, en was het alsof de pijn in kleinere stukjes was verdeeld. Ik kon me weer rustig bewegen en naar het werk. Een dag later was het over. Normaal zou ik hier waarschijnlijk een week mee gelopen hebben.                                                                            Daan

--

Slapeloosheid:

Al tientallen jaren ken langdurige periodes van slapeloosheid. Ik heb al heel veel therapieën, kruiden, pillen en leefstijladviezen geprobeerd. Het hielp allemaal niet veel. Sinds enkele maanden krijg ik geregeld acupunctuur van Karin gecombineerd met massage van de voeten. En nu slaap ik vaak veel beter en langer dan in tijden het geval is geweest!                                                                    Maud

--

Hooikoorts:

Na drie behandelingen beduidend minder last van hooikoorts. Ook fijn dat er naast de hooikoortsklachten naar het totaalbeeld wordt gekeken.                                                         Yvonne

--

Aanhoudend hoesten na genezen verklaarde longontsteking:

I met Karin in my 37th week of pregnancy. For more than one year I was suffering from chronic cough. After only one session with Karin the cough became less disturbing and at the end completely gone. I was never expecting such a result in a short time. We continued with additional two sessions, the cough never came back.
                                                                                                                                                            Katarzyna
                                                                                                                                 

*Sun Peilin [2007]. The management op post-operative pain with acupunture, isbn-13: 978 0 443 10361 5.


Artikel over chronische pijn:

https://www.health.harvard.edu/blog/acupuncture-is-worth-a-try-for-chronic-pain-201304016042


Bijwerkingen en contra indicaties.

Een Acupunctuurbehandeling helpt niet altijd. Meer dan 70% van de patiënten reageert op Acupunctuurtherapie, met name:

30% wordt helemaal van het probleem afgeholpen

20% ondervindt een belangrijke verbetering en “kan er mee leven”

20% moet regelmatig terugkomen.

Hierbij is het belangrijk te bedenken, dat het vaak chronische, uitbehandelde patiënten zijn, die niet meer geholpen kunnen worden via de reguliere geneeskunde. Acupunctuur heelt niet wat kapot is. Bijvoorbeeld: het zal nooit kapotte hersencellen repareren. Het lost geen defecten als gevolg van reuma op, het kan hooguit de bijkomende pijn verlichten. Acupunctuur helpt bij het bestrijden van pijn en bij het beter laten functioneren van op zich gezonde organen. Bij aanwezigheid van ernstiger pijnen kan acupunctuur het gebruik van medicamenteuze pijnstillers reduceren tot hoeveelheden die op zich geen bijwerkingen veroorzaken. Vermindering van medicijngebruik dient te allen tijde plaats te vinden onder medisch toezicht. Acupuntuur kan werken wanneer traditionele Westerse methoden geen soelaas meer bieden.
Acupuntuur kan daarnaast vrijwel altijd aan andere (Westerse) behandelingen toegevoegd worden. Het is raadzaam om huisarts of specialist door te geven dat men acupunctuur ondergaat..

Bijwerkingen.

Naast de positieve nevenwerking van acupunctuur zoals een verbeterde slaap, verlaagd stressniveau en betere wering van het maag- en darmstelsel, kunnen er tijdens de behandeling minder aangename effecten optreden. Deze zijn niet bedreigend voor de gezondheid en vaak van voorbijgaande aard.


 • U kunt zich loom voelen, of wat zwaar. Zelden treedt misselijkheid of duizeligheid op. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen korte tijd. Ter voorkoming van bijwerkingen, is het belangrijk zware lichamelijke en geestelijke instapnning voor en na een behandeling te vermijden.
 • Tijdelijke verslechtering van klachten. Soms voelt u zich onmiddelllijk beter na een behandeling, maar het kan ook zijn dat u vermoeid  raakt en een grote behoefte heeft aan rust. Zorg voor voldoende nachtrust. Ook kunnen de klachten in eerste instantie iets verergeren. Deze verergering dient na enkele dagen weg te zijn.
 • Na een behandeling heplt het om voldoende water of kruidenthee te drinken. Hierdoor wordt de kans op hoofdpijn kleiner.
 • Spierpijn en pijn bij de aangeprikte punten.
 • Blauwe plekken ter hoogte  van de  aangeprikte punten . Dit is niet verontrustend.
 • Ongecontroleerd vrijkomen van emoties, waardoor men na een behandeling sneller kan gaan huilen. Dit is een uiting dat het genezingsproces op gang komt: vanuit het perspectief  van de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn lichamelijke en emotionele gezondheid nauw met elkaar verweven.

Als een van de bijwerkingen te hevig is of te lang aanhoud, is het raadzaam om  contact op te nemen met de acupuncturist.


Contra-indicaties

Eigenlijk bestaan er geencontra-indicaties voor acupunctuur. Wel is een aantal acupunctuurpunten verboden tijdens de zwangerschap.


Relatieve contra-indicaties.

Relatieve contra-indicaties is acupunctuur na zware lichamelijke arbeid, uitputting of honger en bij angst voor de behandeling. In het 2200 jaar oude klassieke boek van acupunctuur, de Huang Di Nei Jing, staat als contraindicatie voor acupunctuur genoemd: mensen die echt te zwak en uitgeput zijn. Denk aan de slachtoffers van een hongersnood. Zij moeten eerst met voeding op krachten worden gebracht.

Andere relatieve contraindicaties zijn: acute aandoeningen (acute blindedarm ontsteking, ernstige hernia, post-traumatische dystrofie, longontsteking). Deze aandoeningen worden door de reguliere geneeskunde verholpen. Hemofilie (bloederziekte) is een relatieve contra-indicatie vanwege de kans op doorbloeding.


Voorzichtigheid is geboden bij de behandeling van suikerziekte aangezien een snelle en flinke daling van de bloedsuikerspiegel kan optreden tijdens of na de behandeling. Bij whiplash kan na behandeling een sterke vegetatieve reactie volgen, derhalve is een "zachtzinnig" begin geboden. Langdurig cortisone gebruik zoals prednison bij astmapatiënten kan acupunctuur ineffectief maken.


Kanker is niet te genezen met acupunctuur.  Indien de patiënt last van de chemokuur of bestraling (misselijkheid, moeheid) heeft, kan een acupunctuurbehandeling wel de bijwerkingen verminderen.


L Lao, GR Hamilton, J Fu, and BM Berman. 2003. Is acupuncture safe: a systematic review of case reports Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet].